onsdag 8 juli 2009

Trombextra

Ett våldsamt multioväder drog under några minuter fram över SOLna vid lunchtid. Hagelskur, regnstorm, åska och en mycket kraftig tromb ställde till med stora skador.
Tromben raserade bland annat den här byggnadsställningen, drygt 50 meter lång, som hamnade över två järnvägsspår alldeles vid SOLna station. Luftledningar kortslöts och ramlade ner.
Det gula tåget i bakgrunden är Arlanda Express, som fick stopp 100 meter innan de blockerade spåren. I vanliga fall passerar Arlanda Express SOLna station med en hastighet av cirka 140 km/t. Vill inte tänka på vad som kunde hänt om...
Banverket har en depå bara några hundra meter från olycksplatsen och personal var snabbt på plats och kunde jorda de strömförande, eller kanske snarare de före detta strömförande, ledningarna.
Det är fullt förståeligt att signalen står på rött.
Mycket bråte är det som ska bort och det lär nog dröja ett bra tag innan trafiken mellan Stockholm och norrut kan rulla friktionsfritt. I stället för fyra spår är det nu två spår förbi SOLna station, och det ställer naturligtvis till problem för SJ:s norrgående fjärrtrafik och SL:s pendeltrafik mot Märsta.
I övrigt kan jag rapportera om jättestora vattensamlingar på gator och vägar, länspumpning av källare, flera automatlarm till brandförsvaret och nerblåsta träd. Märkligt nog lyckades Vattenfall hålla elströmmen igång hemma hos mig!

1 kommentar:

Fritt ur hjärtat sa...

Vad säger man?! Herre min je det ser inte klokt ut. Konstigt om det inte är personskador efter ett sådant anfall!