tisdag 16 februari 2010

En semla - var så god!

I dag är det Fettisdag-en. Då ska du äta semla. Tyvärr äts det inte semlor på Mallorca, vad jag vet. Någonstans i lönndom, kanske?
Fettisdagen (ordet är bildat av 'fet' och 'tisdag') kallas i Sverige tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan.
Att det är sista dagen innan påskfastan har gett upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar, enligt Wikipedia.
Inte som nu för tiden tjuvstarta semlandet Annandag Jul...

2 kommentarer:

Bengt H sa...

semla skall ätas som hetvägg dvs i djup tallrik med socker och kanel i varm mjölk varefter semlan (urgröpt i botten) nedsänkes i blandningen och avnjutes i all sin geggighet, mums !!

Annaa M sa...

Vi brukar äta semlor från första vardagen efter helgerna fram till fettisdagen. Men jag har förstått av en del facebookande att uppfattningen om att man ska börja fettisdagen och äta sig fram mot påsk är utbredd! Hur nu någon kan få för sig att grädde, bröd och mandelmassa är fastemat.

Jag kan egentligen hålla med Bengt H, den där torra bullen som blir kvar när man ätit ur gjorde sig faktiskt bättre i kanelmjölk.