torsdag 18 juni 2009

Barnens ö


Barnens ö är inte bara en roman av P C Jersild (1976) eller en långfilm av Kay Pollack (1980), nej det är en barnkoloni på södra Väddö i Stockholms skärgård, Norrtälje kommun.
Barnens ö invigdes 1912 efter att Barnensdagsföreningen i Stockholm inköpt Lingslätö på Väddö. På Lingslätö fanns sedan tidigare två kolonier, Östergården och Västergården. Nu införlivades dessa i Barnens ö med ytterligare tre kolonier, Vretarna, Stugorna och Solbo samt en sjukstuga. Genom donationer har sedan ytterligare kolonier tillkommit.
1980 övergick Barnens ö till stiftelsen Barnens dag, som drivs av Stockholms stad. Tidigare i år ville Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) göra sig av med stiftelsen. Det gick inte som han tänkt sig - protesterna blev enorma och stiftelsen räddades kvar (tills vidare?).
I går började en ny kollosommar. 500 kollobarn samlades till en dunderfest för att fira att Barnens ö räddats.
För att politikerna inte ska komma på andra tankar och få för sig att lägga ner Barnens ö passade många av barnen på att enligt Dagens Nyheter skriva personliga brev till Sten Nordin med en vädjan om att kollolivet får fortsätta.
Och det måste det väl få göra?

Inga kommentarer: