fredag 1 oktober 2010

Oktober - årets längsta månad

Oktober är årets tionde månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 274:e till 304:e dag (275:e till 305:e vid skottår). På grund av vårt sommartidssystem är den också årets längsta månad - en timme längre än de övriga månaderna med 31 dagar - eftersom man i oktober återgår till normaltid.

Namnet kommer från latinets October, den åttonde månaden - i den äldre romerska kalendern (fram till 153 f.Kr.) var denna månad nämligen årets åttonde.
Oktober kallades förr i Sverige slaktmånad, i Danmark sædemåned (sådden utfördes då) och i Tyskland Weinmonat (="vinmånad").
Namnsdagsbarnen:
Ragnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Bildat av regin - "gudamakt" eller möjligtvis "råd", och -arr som kan vara lika med harjar- "härförare", "krigare".
Namnet Ragnar är vanligast bland våra pensionärer, endast ett fåtal pojkar varje år får numera namnet. 31 december 2005 fanns det totalt 19 903 personer i Sverige med namnet, varav 3 191 med det som tilltalsnamn.
Det fanns också ungefär 300 personer med efternamnet Ragnar.
År 2003 fick 79 pojkar namnet, varav sju fick det som tilltalsnamn.
Ragna är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Det är femininformen av Ragnar, eller en kortform av andra kvinnonamn som börjar på Ragn, exempelvis Ragnhild. Ragn (fornisländska regin) betyder "gudamakt" eller möjligtvis "råd".
Namnet är mycket ovanligt, både bland unga och äldre. 31 december 2005 fanns det totalt 1 261 personer i Sverige med namnet, varav 703 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick tre flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Allt enligt Wikipedia

1 kommentar:

Fritt ur hjärtat sa...

Jag gillar oktober, det är då vi får Brittsommar, höstfärgerna är som vackrats, luften underbar och....maken sätter på värmen i huset;-)
Jag tycker trots att jag inte kan bevisa det vetenskapligt, att februari är längst;-)