onsdag 25 juni 2008

Svansjön


Lötsjön är min Svansjö. Där häckar flera svanpar. Sothönan på bilden får gestalta balettens svarta svan (ondskan). I Lötsjön finns ingen svart svan

Svansjön (ryska Лебединое Озеро, Lebedinoje ozero) är en balett i fyra akter med musik av Pjotr Tjajkovskij och koreografi av Julius Reisinger. Svansjön är baserad på en gammal germansk legend om prinsessan Odette som förvandlas till en vit svan av en ond trollkarl.

Svansjön hade urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva den 4 mars 1877 men blev då inte så populär. Men efter Tjajkovskijs död blev baletten väldigt populär.

Handlingen i Svansjön kretsar kring en prins vid namn Siegfried som förälskar sig i en vacker svan. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette. Boven i dramat är von Rothbart, som en gång kidnappade och förtrollade Odette.

Striden mellan kärleken och ondskan är det bärande temat. Denna kamp gestaltas i dubbelrollen Odette/Odile, den vita och den svarta svanen.

När von Rothbarts förtrollning är bruten och den svarta svanen (sothönan) försvunnit, är det skönt att vila ut på det solvarma gräset.

Inga kommentarer: