onsdag 28 december 2011

Sala hemsöks av statykriget

Statykrigets åskor har rullat genom de västmanländska skogarna och hemsöker nu silverstaden Sala, som är rik på statyer. Lite information om statyn till höger: " David Wretling är en konstnärer utan anknytning till Salaorten, som med skulpturen »Nya vingar« pryder stadsparken. Den finns i repliker på andra orter.  1949 ställde Wretling ut i Vallaskolans samlingssal och när stadsträdgårdsmästare Lantz besökte vernissagen blev han förtjust i skulpturen som då hade namnet »Gosse med flyg«. Han lyckades intressera bankdirektören Fröbergs änka att donera medel så att ett exemplar av skulpturen kunde inköpas. Hennes make hade lagt sig vinn om Salas ungdomar, och hustrun Agnes lät därför gravera på sockeln: Till minne av Fredrik Fröberg. KFUM-pojkarnas vän."
(Bild: Paul A)
För att kunna delta i Statykriget gäller det för dig att fotografera statyer, stoder eller andra minnesmärken, dock icke sådana som deltagit i tidigare fontänkrig.
Statyerna ska alltså helst ha det torrt under fötterna…
Statykriget pågår t o m 13 december 2012 och är indelat i två slagfält: Vackraste statyn och Fulaste statyn. Juryn består av Generalstatybestämmaren, vars beslut icke kan överklagas!
Bilderna sänds till loa.a(@)comhem.se.
Vill du se samtliga bidrag i Statykriget, klicka på etikett Statykrig.

Inga kommentarer: